Pagina's

vrijdag 25 juni 2010

Midzomernacht in Spanje!

Afgelopen woensdag was het de kortste nacht van het jaar, wat in Spanje vanaf 12 uur 's nachts samenvalt met de naamdag van San Juan, oftewel de heilige Jan :-). 
Hier in Andalusiƫ wordt La Noche de San Juan vooral op het strand gevierd met veel vuur, wensen worden op stukjes papier geschreven en in het vreugdevuur verbrand, er wordt over 7 golfjes gesprongen en muntjes in zee gegooid, allemaal voor een jaar vol geluk.
Het feest begint precies om middernacht en duurt voort tot vroeg in de ochtend, wanneer alle wensen al lang weer vergeten zijn.

In de verschillende wijken in de dorpen en plaatsen hier aan de Costa de la Luz in de omgeving worden poppen van stro in brand gestoken, als zijnde vreugdevuur. Deze poppen, die Juanillos genoemd worden, worden uitbundig versierd en elk dorp schrijft een wedstrijd uit voor de meest originele poppen. Juanillos betekend in het Nederlands Jannetje en dat komt weer door de naamdag van alle Jannen, Juans en John's in de wereld op 24 juni.

In Spanje komt de traditie om het midzomernacht feest te vieren oorspronkelijk uit de omgeving van Valencia waar sinds eeuwen de kortste nacht van het jaar gebruikt werd om te oogsten en daarna de zomer feestelijk te verwelkomen. In Alicante is het feest van San Juan zelfs het officiƫle stadsfeest van het jaar. De poppen en kunstwerken die hier in brand worden gestoken zijn hele bouwwerken en trekken vele toeristen ze komen bewonderen voordat ze verbrand worden.

Ook al is de langste dag van het jaar alweer voorbij, wij beginnen hier nu te genieten van de lange zwoele zomeravonden met wijn en tapas op het strand... 


1 opmerking: